Peruri 88 by MVRDV

jakarta6-960x420

Renowned dutch practice MVRDV collaborated with an international array of studios including the jerde partnershipARUP and local developer wijaya karya to submit their design for a micro-city in one 400-meter tall tower titled ‘Peruri 88’ in Jakarta, Indonesia. The iconic high-rise will host an eclectic range of program, from the usual retail, housing, offices, restaurant, viewing platform, luxury hotel and four floors of parking, to an integrated wedding house, mosque, imax theater and an outdoor amphitheater all under lush rooftop gardens that inject more green space into the developed urban context. The form is the result of several smaller steel-framed blocks of varying sizes and orientations, each dedicated to a separate program, stacked on top of each other creating overhangs and terraces and taking advantage of sunlight from several angles and ventilation.

Employees, residents and visitors will be able to enjoy from many residential and office typologies coexisting in one structure and integrated within a vertical forest of reflective water features and native plant cultures. Where the construct meets the ground plane, a cohesion of built environment and forest throughout open public courtyards and commercial spaces provide a lively social space for the community. Despite its rather complex aesthetic, the project follows a rather simple structural logic, rooted in four traditionally-built towers with five cores connected through sky bridges, tweaked to accommodate budgetary and programmatic requirements.

jakarta4 jakarta1 jakarta2

jakarta3jakarta5

Advertisements

2 responses to “Peruri 88 by MVRDV

  1. Judging from the last picture, there will be a jarring contrast between the more finely-grained urban context and this steroidal project. I do not believe for a single moment that MVRDV will be able to deliver the seductive lush and green images they supply. When you look at the housing project in Madrid, Mirador, for instance, the hole in the middle will just be what it says, a hole. I am seriously concerned about this kind of architecture and what it does to its surroundings; it seems like a vertical gated community to me.
    Not to say that I don’t understand the attraction of these images, but I think your article could have been more critical.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s