4.5 x 20 House

Agnyana - 4.5 x 20 House

A narrow atrium brings daylight into windowless rooms on four storeys at this renovated house in Hanoi by Vietnamese office AHL Architects Associates. The existing building was a typical Vietnamese “tube house”, with a long, thin plan and few windows. AHL Architects Associates was tasked with reorganising the plan to make better use of space and to increase natural light and ventilation. The architects began by relocating the staircase from the centre of the house to along one wall, then added a large skylight overhead. They also removed sections of the floor, creating the four-storey atrium and a series of indoor balconies.

Agnyana - 4.5 x 20 House 02 Agnyana - 4.5 x 20 House 03 Agnyana - 4.5 x 20 House 04 Agnyana - 4.5 x 20 House 05 Agnyana - 4.5 x 20 House 06

“This house was designed for a young family with one children and grand mother, located in Van Phu new urban area in Ha Noi, Vietnam.

The existing design is boring (like thousands of other houses in Vietnam): lost of natural lighting and ventilation; simple space with core (staircase and toilet) in the middle and two bedrooms at two sides.

Client (young family) needs something different from the existing. They need their own house, their style. This situation requires a smart solution for traffic, thereby creating interesting solutions of space, daylight  and natural ventilation.

Based on their requirements, the program is quite simple: garage (for 2 cars), kitchen on the 1st floor, bedroom (for grand mother) and living room on the 2nd floor, master bedrooms on the 3rd floor, small guest room, sky terrace and worship on the 4th floor…but they need the architetcts focus on the creation of public spaces.

With a simple slogan “ traffic creates space and function”, we started by changing the location of staircase. Unique and continuous spaces is proposed based on the new staircase.

The staircase and corridors were designed not as a simple and boring path but as a continuous and sequential space which becomes living space.

Along with identifying new locations for staircase, the voids is also determined for natural lighting and ventilation.An autrium in the middle of house was created to bring daylight to lobbies and all rooms without window to outside.

In addition, that allows full connection between the 4 levels of the house vertically.

The central space is the biggest volume where a double height living room locates, is surrounded by opening staircase, atrium and big windows.”

45x20-house-08 45x20-house-19 45x20-house-16 45x20-house-15 45x20-house-14

 

The wall running alongside the atrium is lined with white ceramic tiles, giving it a ridged texture, and all of the balustrades are glazed to let more light through. Just in front of the staircase, the entrance to the house is set within a recessed driveway at the end of a ramped platform. Once inside, residents can walk through to a kitchen on the ground floor or head upstairs to a double-height living room on the floor above. Bedrooms are located on the first, second and third floors, and the top storey also features a dedicated worship room and a roof terrace.

45x20-house-23-1150x652 45x20-house-22-1150x655 45x20-house-24-1150x788

 

Type of development: Renovation of typical tube-house
Dimension: 4.5×20
Location: Van Phu New Urban Area, Hanoi, Vietnam
Status: Finished
Cost: 112,000 usd
Date: 2012

Architects: AHL architects associates
Architects in charge: Hung Dao, Tuan Anh Mai, Son Chu, Hieu Hoang, Nghia Mai, Tung Nguyen, Truc Anh Nguyen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s